Nils Gulliksson – illustrationer och skisser

Ny bok av Orvar Säfström med bilder från de svenska rollspelens guldålder!

NILS GULLIKSSON – ILLUSTRATIONER OCH SKISSER är en exklusiv konstbok med Sveriges mest betydelsefulle illustratör inom genrekulturen. Nils Gullikssons bilder blev synonyma med fantasy, postapokalyps, skräck och science fiction för en hel generation svenskar svältfödda på häftiga intryck. Idag kan vem som helst googla fram makalösa bilder på monster, alver, drakar och demoner men 1984 var det i Äventyrsspels produkter vi fick vårt lystmäte.

Referensboken ÄVENTYRSSPEL – BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER av Säfström och Jimmy Wilhelmsson släpptes lagom till jul 2015 och blev en dundersuccé, slutsåld på två månader. Den drog igång en ny våg av rollspelsnostalgi i landet och värdet på spelprodukter från 80-talet har under året skjutit i höjden. NILS GULLIKSSON – ILLUSTRATIONER OCH SKISSER är en renodlad konstbok som utgår helt från en samling av över 400 originalillustrationer samt tusentals skisser, förlagor, tecknade idéer och sist men inte minst tidiga, helt opublicerade bilder från Nils Gullikssons tonår. Där finns hemsnickrade och rikt illustrerade rollspelsprodukter, material som Äventyrsspel refuserade och teckningar från så långt tillbaka som sent 70-tal.

Boken ges ut av Fria Ligan och finns i handeln till jul. En Kickstarter-kampanj är just nu igång, med flera exklusiva och unika delmål och nivåer. Det här är verkligen årets stora nostalgibok för fans av gamla rollspel, fantasy och svensk popkultur överlag.

”I den svenska rollspelshobbyns gryning lyser Nisses bilder starkast. Hans teckningar blev stilbildande under en kritisk tid, och han bidrar stort än i dag till svensk genrekultur.”
Fredrik Malmberg, VD Äventyrsspel

”Jag växte upp med Gullikssons Mutant-bilder och det går inte att nog understryka hur mycket de influerat mig, särskilt i arbetet med Ur Varselklotet och Flodskörden.”
Simon Stålenhag, illustratör

”Nisse Gulliksson är rollspelarnas Ilon Wikland; när vi tänker på orcher är det Nisses orcher vi ser framför oss.”
Jimmy Wilhelmsson, författare/skribent

”Första gången jag träffade Nisse fick jag åka limousin. Han var den enda illustratör jag träffat som åkte limo. Han var bäst helt enkelt.”
Peter Bergting, illustratör och mottagare av Adamson-statyetten 2015

Kickstarter-kampanjen:
https://www.kickstarter.com/projects/1192053011/nils-gulliksson-bilder-fran-rollspelens-guldalder/

Högupplöst mockup på boken: http://media.äventyrsspel.com/2016/08/gulliksson_mockup_orch.jpg

För mer information och intervjuförfrågningar: info@frialigan.se