Varför en bok om Äventyrsspel?

Drakar-och-demonerUnder 80-talet var Sverige näst främst i världen på rollspel, efter hemlandet USA. Från ingenstans seglade varumärket Äventyrsspel upp och erövrade i stort sett hela den svenska rollspelsmarknaden inom loppet av några år. Under mer än ett årtionde höll de sedan den i sitt grepp genom en blandning av våghalsiga satsningar på egenproduktioner och väl valda översättningar.

Äventyrsspel grundades i en tid då utgivningen av fantasylitteratur i Sverige var nära nog obefintlig, datorrollspelen inte avancerade nog att konkurrera – och alla coola filmer hade 15-årsgräns. Det första svenska rollspelet, Drakar och demoner, kom ut 1982 och erbjöd svenska tonåringar en fantasyupplevelse som inte gick att få någon annanstans.

Drakar och demoner är i dag Sveriges mest sålda rollspel, långt över 100 000 exemplar skeppades mellan 1982 och 1992 – en anmärkningsvärt hög siffra med tanke på antalet svenskspråkiga i världen. Flera av Äventyrsspels produkter översattes dessutom till både danska och norska, och senare även engelska.

MutantÄVENTYRSSPEL – BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER är en stor och spektakulär coffeetablebok, på 240 hårdinbundna sidor i färg, som ges ut av Bokfabriken. Den är fylld med illustrationer, omslag, kartor, rollformulär och produktskisser varvade med öppenhjärtiga historier och anekdoter från de som skapade spelen.

Alla nyckelpersoner medverkar, däribland Fredrik Malmberg, Anders Blixt, Nils Gulliksson, Olle Sahlin, Klas Berndal, Gunilla Jonsson, Michael Petersén, Erik Granström, Lars-Åke Thor, Anders Fager, Roger Undhagen och många fler.

Du får läsa om samtliga produkter Äventyrsspel gav ut, däribland Drakar och demoner, Mutant, Chock, Sagan om ringen, Stjärnornas krig, Kult, brädspelen, soloäventyren, fantasyromanerna – och den smått legendariska tidningen Sinkadus. I arbetet med boken har författarna haft exklusiv tillgång till tusentals originalillustrationer och interna dokument.

ÄVENTYRSSPEL – BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER är årets största nostalgiupplevelse, en resa tillbaka till en tid då unga svenskar erövrade fjärran världar beväpnade med papper, pennor, fantasi och märkliga tärningar.

Ute nu! – Här köper du boken om Äventyrsspel

Nils Gulliksson – illustrationer och skisser

NILS GULLIKSSON – ILLUSTRATIONER OCH SKISSER är en ny exklusiv konstbok med Sveriges mest betydelsefulle illustratör inom genrekulturen. Nils Gullikssons bilder blev synonyma med fantasy, postapokalyps, skräck och science fiction för en hel generation svenskar svältfödda på häftiga intryck.


Boken om Äventyrsspel slut på förlaget

Vi kan i dag meddela att Orvar Säfströms och Jimmy Wilhelmssons magnifika kaffebordsbok, ÄVENTYRSSPEL: BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER, har sålt slut på förlaget.


Här träffar du Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson i vår

Under våren kommer författarna av ÄVENTYRSSPEL: BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER att besöka rollspelskonvent och mötesplatser. Här är hela listan.


Se den bortglömda reklamfilmen för Drakar och demoner från 1985

Under vår jakt på unikt material till boken om Äventyrsspel sprang vi på en hel del stoff som inte får plats i boken av en eller annan anledning. En sådan artefakt är den reklamfilm Äventyrsspel producerade år 1985 för att marknadsföra Drakar och demoner och några av de tidiga brädspelen.


Släppfest för boken den 11/12 i Stockholm

Fredagen den 11/12 firar vi släppet av ÄVENTYRSSPEL: BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER i R1 vid KTH i Stockholm. Från 20.00 är festen öppen för alla och du är förstås varmt välkommen!


Förordet till boken om Äventyrsspel

Comic Con Gamex är över för denna gång och vi vill tacka alla som kom förbi vår monter och snackade rollspel med oss. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss av besökarna på mässan men vi hade jämnhögt tryck i montern och det var väldigt många som ville höra mer.


Dagens nyheter om boken om Äventyrsspel

I dag plockade Dagens nyheter upp hela storyn om Äventyrsspel och den bok vi skriver. Orvar Säfström mötte DNs reporter och fotograf i Stockholm och vi bjöd även på några av de hundratal originalillustrationer vi publicerar i boken.


Möt oss på Comic Con 2015

Årets Comic Con går av stapeln den 30 oktober till 1 november – och vi kommer att finnas där för att prata om rollspel, vår bok – och kanske sälja en och annan av vår härliga Äventyrsspelströja så många har pratat om. Dessutom bjuder vi här på smygtitt på fem nya uppslag!


Missade du oss på Bokmässan?

När detta skrivs har det nyss varit Bokmässan 2015 i Göteborg och Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson fanns i Bokfabrikens monter för att sprida det glada budskapet att boken om Äventyrsspel är på gång – samt förse sin omgivning med fantastiskt vackra Äventyrsspelströjor.


Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson släpper spektakulär bok om Äventyrsspel

ÄVENTYRSSPEL – BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER är en stor och spektakulär coffeetablebok, på 220 hårdinbundna sidor i färg. Den är fylld med illustrationer, omslag, kartor, rollformulär och produktskisser varvade med öppenhjärtiga historier och anekdoter.