Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson släpper spektakulär bok om Äventyrsspel

äventyrsspel_tall_lores

Under 80-talet var Sverige näst främst i världen på rollspel, efter hemlandet USA. Från ingenstans seglade varumärket Äventyrsspel upp och erövrade i stort sett hela den svenska rollspelsmarknaden inom loppet av några år. Under mer än ett årtionde höll de sedan den i sitt grepp genom en blandning av våghalsiga satsningar på egenproduktioner och väl valda översättningar.

Äventyrsspel grundades i en tid då utgivningen av fantasylitteratur i Sverige var nära nog obefintlig, datorrollspelen inte avancerade nog att konkurrera – och alla coola filmer hade 15-årsgräns. Det första svenska rollspelet, Drakar och demoner, kom ut 1982 och erbjöd svenska tonåringar en fantasyupplevelse som inte gick att få någon annanstans.

Drakar och demoner är i dag Sveriges mest sålda rollspel, långt över 100 000 exemplar skeppades mellan 1982 och 1992 – en anmärkningsvärt hög siffra med tanke på antalet svenskspråkiga i världen. Flera av Äventyrsspels produkter översattes dessutom till både danska och norska, och senare även engelska.

ÄVENTYRSSPEL – BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER är en stor och spektakulär coffeetablebok, på 240 hårdinbundna sidor i färg, som ges ut av Bokfabriken. Den är fylld med illustrationer, omslag, kartor, rollformulär och produktskisser varvade med öppenhjärtiga historier och anekdoter från de som skapade spelen.

Alla nyckelpersoner medverkar, däribland Fredrik Malmberg, Anders Blixt, Nils Gulliksson, Olle Sahlin, Klas Berndal, Gunilla Jonsson, Michael Petersén, Erik Granström, Lars-Åke Thor, Anders Fager, Roger Undhagen och många fler.

Du får läsa om samtliga produkter Äventyrsspel gav ut, däribland Drakar och demoner, Mutant, Chock, Sagan om ringen, Stjärnornas krig, Kult, brädspelen, soloäventyren, fantasyromanerna – och den smått legendariska tidningen Sinkadus. I arbetet med boken har författarna haft exklusiv tillgång till tusentals originalillustrationer och interna dokument.

ÄVENTYRSSPEL – BLAND MUTANTER, DRAKAR OCH DEMONER är årets största nostalgiupplevelse, en resa tillbaka till en tid då unga svenskar erövrade fjärran världar beväpnade med papper, pennor, fantasi och märkliga tärningar.

äventyrsspel 3D - liten

Vad? 240 hårdinbundna sidor i färg om Äventyrsspel med unika bilder och berättelser.
Vem? Orvar Säfström och Jimmy ”Spelpappan” Wilhelmsson.
När? Släpps i december 2015 –förhandsbeställ på www.äventyrsspel.com från och med den 22 september.
Förlag? Ges ut på Bokfabriken.
Varför? För att det är sjukt awesome.

Webb? www.äventyrsspel.com
Twitter? #äventyrsspel
Facebook? www.facebook.com/spelpappan

Kontakt

Orvar Säfström, telefon, 0704-35 00 16 eller epost, orvar.safstrom@gmail.com
Jimmy Wilhelmsson, telefon 0708-26 33 82 eller epost, jimmy@spelpappan.se

Vi kommer även att finnas på plats på Bokmässan, 26-27 september 2015.

Orvar Säfström (foto: Bengt Alm)Orvar Säfström är kanske mest känd som före detta programledare för Filmkrönikan, men han är verkligen en mångsysslare. Han är skribent, debattör och föreläsare om populärkultur. Han har tilldelats så väl den svenska Videobranschens hederspris som spelorganisationen Sveroks ”Årets Spelare”. Han har även lett ett spelseminarium i Riksdagshuset och varit avslutande talare vid flera internationella mediakonferenser.

I den symfoniska världen är Orvar Skandinaviens ledande producent av konserter med film- och tv-spelsmusik och har satt upp bejublade produktioner med bl a Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker.

Jimmy Wilhelmsson (foto: Lars Jansson)

Jimmy Wilhelmsson är författare, skribent och produktutvecklare som till vardags driver retrobloggen Spelpappan.se om datorspel, brädspel och rollspel från förr. Han har sedan 2010 haft för vana att gräva djupt i både digitala och analoga arkiv efter gamla tiders retrohemligheter och presentera dem i populära artiklar och reportage.

I september 2014 släppte han Generation 64, en bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 och som lät den förändra och påverka deras liv och karriärer. Boken blev snabbt uppskattad av både media och läsare och var en populär julklapp bland svenska 70- och 80-talister.

Dan Algstrand är formgivare och originalare som spelat och samlat rollspel sedan 1982. Frilansade i början av seklet för spelföretaget Riotminds och satte form på sjätte versionen av Drakar och Demoner. Numera hjälper han spelföretagen Fria ligan och Modiphius med Mutant: år noll och Mutant: Year Zero.