Se den bortglömda reklamfilmen för Drakar och demoner från 1985

Drakar-och-demonerUnder vår jakt på unikt material till boken om Äventyrsspel sprang vi på en hel del stoff som inte får plats i boken av en eller annan anledning. En sådan artefakt är den reklamfilm Äventyrsspel producerade år 1985 för att marknadsföra Drakar och demoner och några av de tidiga brädspelen.

Sverige hade under 1985 ett förbud mot reklam i svenska tv-kanaler. Kabel-tv började poppa upp under samma år i svenska hushåll, framförallt i tättbebyggda områden, men det stora flertalet svenskar hade aldrig sett reklam på tv, annat än under utlandsvistelser.

Då filmer som denna alltså inte kunde visas på tv fick de nå publiken på annat sätt. Äventyrsspels lösning blev att reklamen kördes på monitorer som satt i hamburgerkedjan Clocks restauranger runtom i Sverige. Filmen har inte visats sedan dess och aldrig tidigare funnits online. Vi tackar Mikael Kuniholm (fd AB Jan Edman) som räddade filmen för eftervärlden.

Med detta vill vi fira att boken om Äventyrsspel äntligen nått butikerna – förhandsbeställningarna gick ut samtidigt som vår släppfest så om Posten bara för sitt jobb har du snart både bok och dina förbokningsperks hos dig.

Boken skaffar du enklast här.